3 daagse training in Bokstherapie: special ontworpen voor GGZ-medewerkers en vak therapeuten

Deze trainingsmodule biedt een unieke benadering van lichaamsgerichte therapie, speciaal ontwikkeld voor MBO en HBO opgeleiden professionals zoals: PMT’ers, fysiotherapeuten, social workers en toegepast psychologen, bokstrainers ed. Algemene beginselen en lichaamsgericht werk. Deze module verkent het gebruik van richtlijninterventies in combinatie met boksen in de ring. Het gelijktijdig toepassen van beide therapie en boksen biedt veelbelovende mogelijkheden, zoals blijkt uit de klinische praktijk. 

Praktisch: 

Datum: Zaterdag 27 september – Zaterdag 11 oktober – Zaterdag 25 oktober
Plaats: JKE-Sport de Bilt
Tijd van 9:30 tot 16:30 

Deze trainingsmodule biedt een unieke benadering van lichaamsgerichte therapie, speciaal ontwikkeld voor HBO-opgeleide professionals zoals psychomotorisch therapeuten, fysiotherapeuten, sociaal werkers en toegepast psychologen. In tegenstelling tot andere trainingen in bokstherapie vervul je hier níét de rol van zowel therapeut als bokser. In plaats daarvan leer je als therapeut vanaf de zijlijn scherp observeren en gericht interveniëren, terwijl een gespecialiseerde bokser de oefeningen met de cliënt uitvoert.

Ongeveer 40% van cliënten met lichte psychische klachten reageert onvoldoende op uitsluitend verbale behandelmethoden. De toevoeging van lichaamsgerichte interventies kan juist voor deze groep het verschil maken. Deze training richt zich op het herkennen en beïnvloeden van het procedurele geheugen via beweging – een krachtige ingang voor duurzame verandering.

Ochtendsessie:

Introductie in de methode van bokstherapie

Uitdagingen binnen de huidige zorgpraktijk

Filosofie en algemene uitgangspunten van lichaamsgericht werken

Basisprincipes voor observerende therapeutische begeleiding

Middagsessie:

Praktische oefeningen gericht op observatievaardigheden en procedureel geheugen

Ontwikkelen van een open, nieuwsgierige therapeutische houding

Inzet van mindfulness en sensorimotorische technieken ter versterking van observatie en interventie

Door je volledig te richten op de rol van therapeut – zonder zelf fysiek te boksen – vergroot je je vermogen om subtiele signalen op te merken en doelgericht te interveniëren. Dit vormt een waardevolle en vernieuwende aanvulling op je huidige behandelrepertoire.


Dag 2: Trauma, EMDR en werken met nare herinneringen in de bokstherapie

Op de tweede dag staat trauma centraal. Hoe werk je met nare of lichte traumatische herinneringen binnen een bokssetting, ook als je geen EMDR-therapeut bent? En hoe herken je signalen van stress- en overlevingsreacties in het lichaam?

In de bokstring worden stressreacties zoals fight, flight en freeze vaak direct zichtbaar. Ook signalen van collaps (overgave) en bijbehorende vormen van dissociatie kunnen helder waargenomen worden. Wanneer een herinnering lichamelijke spanning oproept in combinatie met een negatieve cognitie, kun je deze – binnen je professionele grenzen – via het boksen desensitiseren.

Deze training leert je hoe je hiermee omgaat binnen jouw rol als hulpverlener, zonder dat je opgeleid hoeft te zijn tot EMDR-therapeut. Je krijgt handvatten om spanning te reguleren en een versimpeld EMDR-protocol toe te passen in samenwerking met een bokser.

⚠️ Let op: Wanneer er sprake is van een A-criterium trauma of (vermoeden van) PTSS, is het van belang dat de behandeling altijd plaatsvindt onder begeleiding van een BIG-geregistreerde behandelaar of een EMDR-therapeut opgeleid volgens de richtlijnen van de VEN.

Ochtendsessie:

Uitleg over trauma en stressreacties in de ring

Targetselectie bij lichte nare herinneringen

Bepalen van de SUD-score

Werkgeheugenbelasting en “back to target”

Middagsessie:

Oefenen met een versimpeld EMDR-protocol gericht op bokstherapie

Praktisch aan de slag met een ervaren bokser in kleine groepjes

Ruimte voor eigen leerproces en reflectie

Aan het einde van de dag ontvang je het protocol en kun je dit – binnen je professionele grenzen – inzetten als krachtige tool in je praktijk.


Dag 3: Persoonlijkheidsproblematiek in de ring

De derde dag staat in het teken van persoonlijkheidsproblematiek. De combinatie van lichaamsgerichte interventies en het onderzoeken van automatische patronen biedt een krachtige, holistische aanpak voor cliënten met persoonlijkheidsstoornissen.

We verkennen herkenbare patronen die in de ring zichtbaar worden, en hoe je als therapeut vanuit kracht en veiligheid kunt interveniëren om cliënten te helpen deze patronen te doorbreken.

Ochtendsessie:

Het Schemamodel

Het Modi-model

Werken met Schematherapie in de ring

Affectbrug en Imaginaire Rescripting

Middagsessie:

Oefenen in groepjes met de theorie van de ochtend


Trainers:

Esmée Cirkel – GZ-psycholoog en bokspsychotherapeut

Rebecca Messelink – Toegepast psycholoog en bokspsychotherapeut

Praktisch:

Datum: Zaterdag 27 september – Zaterdag 11 oktober – Zaterdag 25 oktober

Plaats: JKE-Sports, De Bilt

Tijd van 9:30 tot 16:30

Losse dagen kunnen worden gevolgd in overleg. Wil je een losse dag volgen? Mail dan even naar: Info@compasszorg.nu

Universitair opgeleid? Bekijk dan hier onze modules bokspsychotherapie!